Pictura Dordrecht  –  13 mei t/m 16 juni 2023

Na jaren van onder andere performances, installaties, videowerken herontdekte Geertrui van de Craats enkele jaren geleden het tekenen. Haar werk bestaat nu veelal uit grote tekeningen. Op zoek naar geestverwanten ontstond het idee om in Pictura een tentoonstelling te organi- seren waarin de monumentale tekening centraal staat. Dit resulteerde in ‘Tekenen GROOT, tussen natuur en cultuur’. Een wervelende expositie waarin zes tekenenaars Tienke Zijlstra, Sigrid van Woudenberg, Monica Aerden, Jeanne Rombouts, Bas Ketelaars en Geertrui van de Craats hun monumentale tekeningen tonen. De grote tekening als fenomeen, waarin zowel het grote gebaar als het kleinste detail aan bod komen. Daarnaast is in het werk van al deze kunstenaars sprake van een zoeken naar hoe zij zich verhouden tot zowel natuur als cultuur. In de foyer hangen kleinere werken en voorstudies. De tentoonstelling wordt geopend door kunstenaar en curator Arno Kramer.

Tienke Zijlstra Lobbige, vleselijke schijnbaar ontembare vormen woekeren op het papier, hierin laten constructieve elementen zien dat de kunstenaar wel de regie houdt. De grenzen van haar werken worden bepaald door haar eigen fysieke bereik.
Jeanne Rombouts Lijnen en vlekken van licht grijs tot diep zwart krioelen en bewegen op het papier; landschappen, bodemprofielen, figuren en torso’s vormen een organisch stel- sel van natuurkrachten en oerlichamen.

Bas Ketelaars vertaalt de ervaring van het wandelen in grote, maar wel heel beheerste en doorgewerkte en gelaagde tekeningen, soms zelfs door het papier heen. Hoe geef je de natuur weer, waar eindigt cultuur en begint natuur?

Sigrid van Woudenberg De zorgvuldig met Siberisch krijt getekende menselijke figuren ontspannen ‘zorgeloos’ in kunstmatige, bijna theatraal abstracte landschappen en zetten je zo op het verkeerde been.

Monica van Aerden maakt combinaties van figuren uit verschillende werelden en tijden, met daarop bijna schijnbaar terloops getekende mens- en dierfiguren. Een fabelachtige, middeleeuws aandoende wereld waarin zij haar fascinatie toont over het grote spel met mensen-, dieren- en dingenregels.

Geertrui van de Craats Haar grote, ingetogen en zeer gedetailleerde paarden lijken zich niet bewust van de zilveren toevoegingen en aanhangsels. Het paard als motief, als drager van de schurende relatie tussen mens en dier, om de artificiële wereld waarin wij leven te verbeelden.

Voor meer info: https://www.pictura.nl