(bron: https://www.rtvdrenthe.nl)
Cultureel talent in Drenthe meer aandacht geven. Dat is waarom de Drentse Talentprijs Cultuur in het leven is geroepen.
Filmmaker en illustrator Okki Poortvliet (Odoorn), theatermaker en schrijver David Westra (Coevorden) en beeldend kunstenaar Tienke Zijlstra (Meppel) zijn de gelukkig genomineerden. Stuk voor stuk leverden ze dit jaar een bijzondere prestatie, een van de voorwaarden om voor de prijs in aanmerking te komen.
Zijlstra is met haar 40 jaar de oudste van het drietal. Volgens de jury laat ze, hoewel ze al in 2012 is afgestudeerd als docent beeldende kunst en vormgeving, pas sinds vorig jaar écht van zich horen. “Ik maak hele grote tekeningen, het zit wat tegen schilderen aan”, vertelt ze over haar kunst. “Ik werk met inkt, water, potlood en krijt. Het zijn werken waarin het fysieke nogal naar voren komt. In het proces, maar ook in dat wat je ziet op papier. Er komen hele fysieke werelden op papier.”
Zijlstra ontploft graag op papier, vertelt ze. “Ik vind het mooi om bezig te zijn met een deel van mezelf dat ik niet goed kan begrijpen, en niet goed kan verwoorden. Ik ben met beeld bezig, omdat ik iets moet met een gedeelte van mezelf wat niet te verwoorden is.”
Waarom zij de prijs moet winnen? “Ik denk dat mijn werk veel kracht heeft dat komt door de grote bewegingen die erin zitten. Het komt wel binnen. Het is werk dat mensen wel raakt, dus ik denk dat het wel gezien mag worden.”